diumenge, 26 de gener del 2014

Tecnologia mòbil i ensenyament


L'aprenentatge amb dispositius mòbils com ara tauletes, mòbils, ordinadors portàtils, llibres electrònics, ..., està començant a obrir noves possibilitats i reptes en l'àmbit educatiu.



Pense que el bon ús d'aquests dispositius pot ajudar millorar el rendiment de l'alumne enfront de l'ensenyament únicament tradicional, ja que el seu ús comporta una sèrie d'avantatges, com ara:

  • Implicació de l'alumne en el seu aprenentatge (aprenentatge autònom).
  • Cerca de continguts de forma immediata, a qualsevol lloc i en qualsevol moment (flexibilitat).
  • Adaptabilitat al ritme d'aprenentatge de l'alumne.
  • Formació permanent, ja que l'aprenentatge és continu.
  • Fomenta l'aprenentatge col·laboratiu en grup, ja que és molt fàcil compartir el desenvolupament d'activitats i informació amb eines com ara Google Drive i les xarxes socials.
  • Personalització en l'aprenentatge de l'alumne o grup d'alumnes perquè podem fer noves activitats enfocades a reforçar uns coneixements determinats.
  • Etc.

Ara bé, pense que en l'aula un telèfon mòbil no és la millor eina per fer tot això, ja que les pantalles són molt petites, la qual cosa dificulta la lectura dels textos, la navegabilitat és limitada i també perquè pot distraure a l'alumnat, dificultant que el professor tinga el control de la seua classe. El dispositiu més adequat pense que serien les tauletes del centre amb restriccions d'accessibilitat a certes pàgines web. 

Però encara ens queda molt camí per recórrer, ja que trobem que la majoria dels col·legis no tenen aquests dispositius, els professors no tenen formació i encara no disposem de molts recursos ben elaborats o aplicacions educatives a la xarxa.

Ací us deixe un vídeo d'un col·legi d'Andorra on aquest any ja han apostat per la tecnologia mòbil i han substituït els llibres per les tauletes.



També us deixe un enllaç on podeu trobar aplicacions enfocades a l'àmbit educatiu (Google Play). Com a exemple ací teniu una aplicació de Química per aprendre la formulació inorgànica que hem fet l'equip de Educa3D, es diu 'A formular!'. Espere que us agrade. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada