dimecres, 5 de febrer del 2014

Aprenentatge a Internet

En la societat actual no té sentit no utilitzar la tecnologia en la docència. 

Aquesta setmana hem recordat que a banda de plataformes (Learning Management Systems, LMS) a Internet tenim molts recursos per a crear processos d'ensenyament-aprenentatge per als nostres alumnes, com són les WebQuests, caceres del tresor, blogs i els (les) wikis.

He visitat WebQuest relacionades amb l'assignatura de Tecnologia, Física i Química i  algunes de Matemàtiques. Les tres que més m'han agradat han segut aquestes:
  • Energies netes, de M Mar Morillas: és una WebQuest que fa reflexionar als alumnes en altres alternatives energètiques als combustibles fòssils que cal utilitzar perquè tard o d'hora s'esgotaran. M'agrada perquè proposa treballar en grups de tres persones, però primer han de fer tres tasques individuals perquè cada alumne investigue una àrea concreta, i després fer una tasca grupal, on posaran en comú les investigacions realitzades. En l'apartat del procés proposa cercar informació amb enllaços com són la Wikipedia o Viquipèdia, l'Institut Català de l'Energia, articles i revistes especialitzades en el camp de l'energia renovable. L'avaluació es fa amb una rúbrica molt simple i objectiva. També compta amb altres apartats com són una introducció, conclusió, crèdits, guia didàctica i mapa del lloc


  • Reacciona. Química de cada dia, de Laura Bartrons: és una WebQuest molt completa per introduir el món de la química als alumnes de primària. En l'apartat de les tasques a realitzar, proposa eines molt interessants com ara fer un mapa conceptual amb una eina que es diu Cacoo (que la mateixa professora explica amb un vídeo), treballar en grup per a descobrir la química (a la cuina, al bany i al nostre cos), fer un pòster amb una eina que es diu Glogster (explicat en aquest vídeo), etc. En l'apartat de procés, perquè els seus alumnes troben informació, utilitza entre altres recursos, l'Enciclopèdia de la Ciència 2.0 de Edu365, cosa que em pareix molt encertada, perquè es tracta d'una enciclopèdia molt completa. En l'apartat d'avaluació utilitza una rúbrica molt ben elaborada i objectiva. També té altres apartats com són la introducció, els crèdits i la guia didàctica.


  • La meua capsa d'eines, de Silvia Campins Jorquera. Aquesta WebQuest és molt útil perquè els alumnes investiguen i coneguen totes les eines que estan presents als tallers de tecnologia.

He posat la primera al meu post-it al taulell online (LinoIT), creat pels professors d'aquesta assignatura, perquè m'ha paregut la més interessant per a l'especialitat de Tecnologia.

Quant a les Viquis (o Wikis) que he visitat i que veig més útils són: Wikipedia o Viquipèdia

Finalment, quant a les caceres del tresor i els blogs, he de dir que m'ha costat trobar-ne de tecnologia, però us deixe uns quants enllaços que he trobat interessants:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada